OSNOVE EMDR

Brojna istraživanja su provedena da bi se pokazala učinkovitost EMDR tretmana u tretiranju psihološke traume izazvane različitim iskustvima, poput ratnih iskustava, seksualnog i/ili psihičkog zlostavljanja ili zanemarivanja u djetinjstvu, prirodnim katastrofama, napadima, zdravstvenim traumama, nesrećama u saobraćaju ili na radnom mjestu. Takođe, dokazano je da EMDR pomaže kako odraslima tako i djeci.

Šta se dešava kada ste doživjeli traumu?

Većinu vremena vaše tijelo rutinski obrađuje nove informacije i iskustva bez da ste vi toga svjesni. Međutim, kada se desi nešto neuobičajeno, i vi ste traumatizirani zastrašujućim događajem (npr. saobraćajna nesreća) ili ste neprestano izloženi nevolji (npr. zanemarivanje u djetinjstvu), vaš prirodni mehanizam za suočavanje može postati preopterećen. Ova preopterećenost može proizilaziti iz uznemirujućih iskustava koja su ostala zaleđena u vašem mozgu ili su „neprocesirana“. Takva „neprocesirana“ sjećanja i osjećanja su sačuvana u limbičkom sistemu mozga u „sirovom“ i emocionalnom obliku, prije nego u verbalnom obliku. Ovaj limbički sistem održava traumatska sjećanja u izolovanoj mreži memorije koja je povezana sa emocijama i fizičkim senzacijama, a koja je isključena iz kore mozga gdje se koristimo jezikom za čuvanje sjećanja. Traumatska sjećanja limbičkog sistema mogu biti stalno trigerovana/aktivirana kada doživite događaje slične teškom iskustvu kroz koje ste prošli. Sjećanje je često zaboravljeno, ali bolna osjećanja kao što su anksioznost, panika, ljutnja ili očaj stalno se aktiviraju u sadašnjosti. Zbog toga vaša sposobnost da žive u sadašnjosti i učite iz novih iskustava može postati inhibirana. EMDR pomaže stvoriti veze između memorijskih mreža mozga, omogućavajući da vaš mozak obradi traumatsko sjećanje na veoma prirodan način.

Kako izgleda EMDR seansa?

EMDR koristi prirodnu sposobnost izlječenja vašeg tijela. Nakon temeljite procjene, biće vam postavljena konkretna pitanja o određenom uznemirujućem sjećanju. Pokreti očiju, slični onima tokom REM faze spavanja, biće jednostavno ponovo stvoreni traženjem od vas da gledate terapeutove prste/šaku dok se kreće tamo-vamo preko vašeg vidnog polja. Ponekad se umjesto toga koristi šipka pokretnih svjetala ili slušalica. Ti pokreti trajaće kratko vrijeme, a zatim će biti zaustavljeni. Tada će od vas biti zatraženo da podnesete izvještaj o iskustvima koje ste imali tokom svakog od tih setova pokreta očiju. Iskustva tokom seanse mogu obuhvatati ​​promjene u mislima, slikama i osjećajima. Sa ponovljenim setovima pokreta očiju, sjećanje se mjenja na takav način da se gubi njegov bolni intenzitet i jednostavno postaje neutralno sjećanje događaja u prošlosti. Druga povezana sjećanja mogu se takođe izliječiti u isto vrijeme. Ovo povezivanje srodnih sjećanja može dovesti do dramatičnog i brzog poboljšanja u mnogim aspektima vašeg života.

Koliko dugo traje tretman?

EMDR može biti kratak usmjeren tretman ili dio dužeg psihoterapijskog programa. EMDR sesije mogu trajati 60 do 90 minuta.

Hoću li zadržati kontrolu tokom tretmana?

Tokom EMDR terapije, vi ćete zadržati kontrolu, potpuno budni i svjesni. Ovo nije oblik hipnoze i možete zaustaviti proces u bilo kojem trenutku. Tokom seanse, terapeut će podržati i olakšati vaše ​​vlastito samoliječenje i intervenisati što je manje moguće. Reprocesiranje /Prerada se obično doživljava kao nešto što se događa spontano, i nove veze i spoznaje nastaju sasvim prirodno iznutra. Kao rezultat toga, većina ljudi doživljava EMDR kao prirodnu i veoma osnažujuću terapiju.